Eksperci często ostrzegają, że mąka pszenna nie ma żadnych cennych składników odżywczych, za to pełna jest tzw. pustych kalorii. Jej dobrym zamiennikiem może być mąka owsiana. Jedną z jej głównych zalet jest fakt, że może być stosowana w pieczywie białym jako zdrowszy zastępnik mąki pszennej. Nie trzeba więc znacząco zmieniać przepisów, by uzyskać wypieki o podobnym smaku, ale bogatszym składzie. W dodatku ich właściwości fizyczne, jak choćby wilgotność i tekstura, również nie ulegają większym zmianom. Co więcej, mąka owsiana charakteryzuje się dużą zawartością wysokojakościowego białka. W jej skład wchodzi m.in. błonnik i aminokwasy mające korzystny wpływ na zdrowie i kondycję. Mąkę owsianą poleca się do użytku przemysłowego, jako wartościowe uzupełnienie mąki pszennej i żytniej. Mąka tego typu wzbogaca smak i podnosi jakość pieczywa, a jak wykazały dotychczasowe badania, jest też bardzo pozytywnie odbierana przez konsumentów.

Wytrzymałe na ścierani lakiery do paznokci
Obecnie bardzo dużą popularnością cieszą się nowoczesne formuły lakierów do paznokci, które charakteryzują się szczególnie wysokim poziomem na ścieranie i innego rodzaju uszkodzenia. Zastosowanie produktów ...