Eksperci często ostrzegają, że mąka pszenna nie ma żadnych cennych składników odżywczych, za to pełna jest tzw. pustych kalorii. Jej dobrym zamiennikiem może być mąka owsiana. Jedną z jej głównych zalet jest fakt, że może być stosowana w pieczywie białym jako zdrowszy zastępnik mąki pszennej. Nie trzeba więc znacząco zmieniać przepisów, by uzyskać wypieki o podobnym smaku, ale bogatszym składzie. W dodatku ich właściwości fizyczne, jak choćby wilgotność i tekstura, również nie ulegają większym zmianom. Co więcej, mąka owsiana charakteryzuje się dużą zawartością wysokojakościowego białka. W jej skład wchodzi m.in. błonnik i aminokwasy mające korzystny wpływ na zdrowie i kondycję. Mąkę owsianą poleca się do użytku przemysłowego, jako wartościowe uzupełnienie mąki pszennej i żytniej. Mąka tego typu wzbogaca smak i podnosi jakość pieczywa, a jak wykazały dotychczasowe badania, jest też bardzo pozytywnie odbierana przez konsumentów.
Olej kokosowy – w jaki sposób go stosować?
Marzysz o świetlistej cerze i gładkich włosach? Wypróbuj olej kokosowy, który jest najlepszym naturalnym kosmetykiem, pozwalającym ci poczuć się naprawdę piękną. Jeśli chcesz mieć piękne ciało, wmasowuj go...